Analysis of Halal Food Product Certification in Micro and Small Enterprises (MSEs) in Increasing Product Sales Value in Bone Regency

Authors

  • Samsidar Alauddin State Islamic University of Makassar, Indonesia
  • Muslimin Kara Alauddin State Islamic University of Makassar, Indonesia
  • Jamaluddin Alauddin State Islamic University of Makassar, Indonesia
  • Abdul Wahab Alauddin State Islamic University of Makassar, Indonesia
  • Kamaruddin Alauddin State Islamic University of Makassar, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.32332/tapis.v9i1.9874

Keywords:

halal product, selling value, islamic economy

Abstract

This research aims to determine the relationship between halal food product certificates in micro and small enterprises and the increase in the sales value of these products in Bone Regency. This study used qualitative research with data collection techniques, interviews, documentation, and literature observation. The research approach used in this research is phenomenology. To increase the selling value of the product, it must show product quality that refers to Islam, of course, food products that are halal certified. Halal certificates can play an important role in proving to consumers that the product meets the requirements so that consumers feel safe in consuming the product.

References

Agus, P. A. (2017). Kedudukan Sertifikasi Halal Dalam Sistem Hukum Nasional Sebagai Upaya Perlindungan Konsumen Dalam Hukum Islam. Amwaluna: Jurnal Ekonomi Dan Keuangan Syariah, 1(1), 150–165. Https://Doi.Org/10.29313/Amwaluna.V1i1.2172

As'ad, Muhammad Rafi. (2024). Penyelenggara Zakat dan Wakaf pada Kementerian Agama Kabupaten Bone. Wawancara Oleh Peneliti

Brannen, J. Mixing Methods: Qualitative And Quantitative Research. New York: Ashgate Publishing, 2017.

Cholifah, N., & Mustaqim, Y. (T.T.). Aspek Penting Sertifikasi Halal Produk.

D. Satriani. (2023). Faktor-faktor penghambat dalam memperoleh sertifikasi halal Usaha Kerupuk Nasi Dewi Pupung Desa Salambue (Doctoral dissertation, UIN Syekh Ali Hasan Ahmad Addary Padangsidimpuan).

DP, Herman. Pelaku Usaha Kecil dan Menengah (UMK) Kabupaten Bone. Wawancara Oleh Peneliti. 25 Mei 2024.

Hosen, Muh. N., Hutagalung, A. Z., & Suma, M. A. (2022). Analisis Undang-Undang Tentang Jaminan Produk Halal Dan Undang-Undang Tentang Cipta Kerja (Antara Kenyataan Dan Keberlanjutan). Yudisia : Jurnal Pemikiran Hukum Dan Hukum Islam, 13(1), 103. Https://Doi.Org/10.21043/Yudisia.V13i1.13721

Hs, W. (2017). Bahasa Indonesia, Pengembangan Kepribadian Di Program Tinggi.

Hussain, S. T., & Will, M. (2021). Materiality, Agency And Evolution Of Lithic Technology: An Integrated Perspective For Palaeolithic Archaeology. Journal Of Archaeological Method And Theory, 28(2), 617–670. Https://Doi.Org/10.1007/S10816-020-09483-6

Kementerian Agama Republik Indonesia. (2019). Al-Qur’an Dan Terjemahannya.

Manik, M. R. E. (T.T.). Makanan Halal Dan Makanan Haram Dalam Perspektif Fikih Muamalah.

Maslul, S., & Utami, I. R. (2018). Halal Food Products Labeling According To Islamic Business Ethics And Consumers Protection Law. Al-Iktisab: Journal Of Islamic Economic Law, 2(2). Https://Doi.Org/10.21111/Al-Iktisab.V2i2.3900

Mulyani. (2024). Penyuluh Perindustrian dan Perdagangan Ahli Muda Dinas Perindustrian Kabupaten Bone, Wawancara Oleh Peneliti.

Pelaku UMKM Produk Makanan di Kabuapten Bone. Narasumber Penelitian (2024).

Raco, J. R. Metode Penelitian Kualitatif, Jenis Karakter Dan Keunggulannya. Grasindo n.d. ; n.p. : Grasindo, 2008.

Rahmatunnair. (2024). Ketua Tanfidziyah Nahdlatul Ulama Kabupaten Bone. Wawancara Oleh Peneliti.

Saputri, O. B. (2020). Pemetaan Potensi Indonesia Sebagai Pusat Industri Halal Dunia. 5(2).

Sugiyono. (2014). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif, Dan R&D (Xxi). Alfabeta.

Sumardi, Akhmad. Pelaku Usaha Kecil dan Menengah (UMK) Kabupaten Bone. Wawancara Oleh Peneliti. 25 Mei 2024.

Tifta, Muhammad Nurwan. Pelaku Usaha Kecil dan Menengah (UMK) Kabupaten Bone. Wawancara Oleh Peneliti. 25 Mei 2024.

Zulham. (2017). Peran Negara Dalam Perlindungan Konsumen Muslim Terhadap Produk Halal (I). Kencana.

Downloads

Published

2025-01-31