Exploration Of Local Wisdom in Pariaman City: A Contextual Approach to Biology Learning
DOI:
https://doi.org/10.32332/al-jahiz.v6i2.10879Keywords:
Local wisdom, Contextual approach, Biology learningAbstract
Local wisdom refers to the knowledge, values, and cultural heritage of a community that is passed down through generations and needs to be preserved. One way to achieve this is by integrating local wisdom into education, allowing students to recognize and appreciate the richness of their local culture. The purpose of this study is to explore local wisdom in the fields of environmental biology, food and health, reproduction, and application in Pariaman City. These four areas serve as a contextual approach that connects Biology material with students’ daily lives. This study employed a descriptive method with a qualitative phenomenological approach. The subjects consisted of 10 informants selected through purposive sampling. Data were collected through observation and in-depth interviews, and analyzed using the Miles and Huberman model. The findings reveal that local wisdom in Pariaman City encompasses the four identified fields, each of which can support contextualized Biology learning. In conclusion, integrating these aspects of local wisdom into education not only enriches Biology instruction but also fosters cultural awareness among students. Future research is recommended to examine effective strategies for implementing local.
References
Afriannisa, A., Rahma, L. H., Azhirakeisha, S. M., Aisyah, R., & Zulfadewina. (2025). Pemanfaatan Akar Alang-alang sebagai Alternatif Herbal dan Bahan Fungsional Berkelanjutan. Didaktik : Jurnal Ilmiah PGSD FKIP Universitas Mandiri, 11(2), 112–120.
Agustina, T. W., Rustaman, N. Y., Riandi, & Purwianingish, W. (2020). Pendekatan Stream (Science-Technology-Religion-Engineeringarts-Mathematics) Membekalkan Kebiasaan Berpikir Mahasiswa. Edusains, 12(2), 283–296.
Alwasi, T. F., Nurohmah, W., & Prihantini. (2024). Analisis Penggunaan Infografis Mengenai Masalah Pelestarian Sumber Daya Alam sebagai Upaya Meningkatkan Literasi Lingkungan pada Siswa Sekolah Dasar. Semantik: Jurnal Riset Ilmu Pendidikan, Bahasa Dan Budaya, 2(1), 1–14. https://doi.org/https://doi.org/10.61132/semantik.v2i1.190
Ardilla, Y. A., Anggreini, K. W., & Rahmani, T. P. D. (2022). Peran Bakteri Asam Laktat Indigen Genus Lactobacillus Pada Fermentasi Buah Durian (Durio zibenthinus) sebagai Bahan Pembuatan Tempoyak. Berkala Ilmiah Biologi, 2, 42. https://doi.org/10.22146/bib.v13i1.4619
Arifin, A. A., Andayani, Y., & Sedijani, P. (2024). Rekonstruksi Etnosains Tradisi Pedak Api Masyarakat Narmada Dalam Pembelajaran Biologi. Journal Classroom Action Research, 6(1), 241–250. https://doi.org/https://doi.org/10.29303/jppipa.v6i1.6366
Budiati. (2021). Cara Beternak Udang Windu. Elementa Agro Lestari.
Carolina, H. S., Liliawati, W., & Sriyati, S. (2024). Kajian Etnosains pada Kuliner Khas Lampung Seruit: Integrasi dengan Konsep Biologi SMA. Jurnal Biotek, 12(1), 1–17. https://doi.org/https://doi.org/10.24252/jb.v12i1.47597
Govi, B. G., Murti, S. T. C., & Sari, Y. P. (2024). Pengaruh Penambahan Tepung Uwi Ungi (Dioscorea alata L.) dan Kapur Sirih terhadap Sifat Fisik, Kimia, dan Tingkat Kesukaan Arai Pinang. Prosiding Seminar Nasional Mini Riset Mahasiswa, 3(2), 197–208.
Hidayah, I. A., Fera, M., & Dewantoro Yan El Rizal Unzilatirrizqi. (2023). Pengaruh Penambahan Kapur Sirih terhadap Karakteristik Organoleptik Keripik Kulit pisang Kepok (Musa paradisiaca Linn). Jurnal Teknologi Pangan Dan Ilmu Pertanian, 1(1), 124–133. https://doi.org/https://doi.org/10.59581/jtpip-widyakarya.v1i3.1347
Humaira, V., & Abeiasa, M. S. (2023). Potensi Daun Sungkai (Peronema Canescens) dalam Pengobatan Tradisional: Teknik Pengolahan dan Penggunaannya. Jurnal Pngabdian Masyarakat Sedidi, 1(1), 8–10.
Inara, C. (2020). Manfaat Asupan Gizi Ikan Laut Untuk Mencegah Penyakit dan Menjaga Kesehatan Tubuh Bagi Masyarakat Pesisir. Kalwedo Sains (KASA), 1(2), 92–95. https://doi.org/10.30598/kasav1i2p92-95
Indriyani, R., Putri, M., Nugroho, A., & Indah Putri, N. (2025). Kajian Pembuatan Cupcake dari Tepung Bayam Merah dan Tepung Ikan Teri terhadap Kandungan Nilai Gizi sebagai Makanan Selingan Ibu Hamil. Journal of Dietetics Science (JDS), 1(1), 2025. https://doi.org/https://doi.org/10.26630/jds.v1i1.4929
Khoiruddin, D., Syamsuddin, & Baehaqi. (2024). Tinjauan Hukum Islam terhadap Metode Bibit Bebet Bobot dalam Memilih Pasangan Suami Istri di Desa Plumbon Kecamatan Mojolaban Kabupaten Sukoharjo. AL HUKMU: Journal of Islamic Law and Economics, 3(1), 6–13. https://doi.org/10.29313/jrpai.v1i1.159
Malinda, O., & Syakdani, A. (2020). Potensi Antioksidan dalam Kelopak Bunga Rosella (Hibiscus sabdariffa L.) sebagai Antiaging. Jurnal Kinetika, 11(3), 60–65.
Manggara, T. S., & Ofianto. (2023). Aksiologi Upacara Tabuik sebagai Tradisi Religius di Kota Pariaman. Innovative: Journal of Social Research, 3(6), 8381–8389.
Menda, M., Sihombing, S. F., & Ekasari, D. J. (2024). Asuhan Kebidanan pada Ibu Bersalin Ny P dengan Pemberian Kelapa untuk Meningkatkan Tenaga Persalinan di Puskesmas Tanjung Balai Karimun. Zona Kebidanan, 14(2), 44–53. https://doi.org/https://doi.org/10.37776/zkeb.v14i2.1369
Muhelni, L., Betrisnawiwi, B., Junialdi, R., & Mukhtar, D. (2024). Kualitas Pupuk Kompos Padat yang dihasilkan dari Pemanfaatan Larva Black Soldier Fly (Hermetie Illucencs L) di Sahabat Bank Sampah Alam Kota Pariaman. Media Ilmiah Teknik Lingkungan, 9(1), 23–30. https://doi.org/10.33084/mitl.v9i1.6345
Pragita, R., Boham, A., & Rembang, M. (2021). Persepsi Masyarakat tentang Pentingnya Keluarga Berencana di Desa Doloduo Kecamatan Dumoga Barat. Acta Diurna Komunikasi, 3(1), 1–11.
Puspitasari, F., Aidawati, N., Rina, & Adawyah Rabiatul. (2022). Pengaruh Lama Waktu Penggaraman yang Berbeda terhadap Kadar Lemak dan Profil Asam Lemak Cumi-cumi (Loligo feaki). Fish Sciantiae, 12(1). https://doi.org/https://doi.org/10.20527/fishscientiae.v12i1.186
Rachmawati, E., Mufidah, L., Anggraeni, C. M., & Sulistyani, T. (2021). Ilmu Dan Teknologi Boga Dasar. Deepublish.
Rahman, A., & Zuwardi. (2022). Tradisi Batabuik: Pergulatan Antara Nilai Religius dengan Komodifikasi Pariwisata dalam Masyarakat Pariaman di Sumatera Barat. Kontekstualita: Jurnal Sosial Keagamaan, 37(2), 139–150. https://doi.org/10.30631/kontekstualita.37.2.139-150
Ramadhani, N., Siregar, J. M., & Rajagukguk, W. (2024). Tren Pendidikan Matematika berdasarkan Perubahan Kurikulum dari Tahun 2006 SD 2024 Tingkat SMA. Jurnal Ilmiah Widya Pustaka Pendidikan, 12(1), 51–61.
Retnaningtyas, E., Retnoningsih, Kartikawati, E., Nuning, Sukemi, Nilawati, D., Nurfajri, & Denik. (2022). Upaya Peningkatan Pengetahuan Ibu Hamil MelaluiI Edukasi Mengenai Kebutuhan Nutrisi Ibu Hamil. ADIMAS: ADI Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(2), 19–24. https://doi.org/10.34306/adimas.v2i2.552
Safarillah, Laapo, A., & Alamsyar, A. (2025). Neraca Bahan Makanan dan Ketertelusuran Komoditas Strategis Beras dan Ikan Selar di Kota Palu. Agimansion, 26(2), 389–399. https://doi.org/https://doi.org/10.29303/agrimansion.v26i2.1827
Saleh, R. D., Sri, V., Pramono, S. D., Abdi, D. A., & Sodiqah, Y. (2023). Uji Sensitivitas Ekstrak Kulit Batang Belimbing Wuluh terhadap Pertumbuhan Bakteri Staphylococcus epidermidis Penyebab Acne vulgaris. Fakumi Medical Jurnal, 3(11), 836–842. https://doi.org/https://doi.org/10.33096/fmj.v3i11.415
Salim, A., & Aprison, W. (2024). Pendidikan Multikultural Berbasis Kearifan Lokal. Jurnal Penelitian Ilmu Pendidikan Indonesia, 3(1), 22–30. https://doi.org/https://doi.org/10.31004/jpion.v3i1.213
Sholahuddin, M., & Rodhi, N. N. (2024). Edukasi Masyarakat Peduli Air Bersih dalam Upaya Peningkatan Pengetahuan Masyarakat tentang Air Bersih Desa Pejok. Jurnal Abdimas Mandiri, 8(3), 416–424. https://doi.org/10.36982/jam.v8i3.4698
Sudarmi, S., Wahyuni, S., & Asmah, S. (2024). Edukasi Keanekaragaman Hayati Lokal sebagai Wujud Pendekatan Kontekstual terhadap Keterampilan Proses Sains Siswa SMP Di Desa Bonto Majannang. ORYZA: Jurnal Pendidikan Biologi, 13(2), 254–262. https://doi.org/10.33627/oz.v13i2.2765
Sugiyanto, D., Munandar, A., & Sumartono, B. (2022). Uji Kinerja Mesin Emping Melinjo untuk Meningkatkan Proses Produksi. Jurnal Kajian Teknik Mesin, 7(2). https://doi.org/https://doi.org/10.52447/jktm.v7i2.6450
Triananinsi, N., Andryani, Z. Y., & Basri, F. (2020). Hubungan Pemberian Sayur Daun Katuk Terhadap Kelancaran ASI Pada Ibu Multipara Di Puskesmas Caile. Journal of Healthcare Technology and Medicine, 6(1), 12–20.
Ujianti, R. M. D., & Muflihati, I. (2020). Diversifikasi Produk Olahan Hasil Perikanan Laut. Penerbit NEM.
Umiyati, R., Prabowo, A., Affandi, A. R., & Ujianti, R. M. D. (2024). Formulasi Tablet Effervescent Ekstrak Bunga Rosella (Hibiscus sabdariffa L.) Menggunakan Gula Batu dan Penambahan Vitamin C. Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, 31(2), 64–71. https://doi.org/https://doi.org/10.55259/jiip.v31i2.49
Wasliah, I., Yolanda, H., Adithia Pratiwi, E., & Rhomadonika, F. (2024). Efektivitas Pemberian Kompres Daun Jarak dan Beras untuk Menurunkan Suhu Tubuh Anak pada Kasus Hipertermi. Indonesian Journal of Community, 1(6), 360–365. https://doi.org/10.62335
Yantika, A. V., Tobib, A. S. K., Erlina, & Hijriyah, U. (2024). Mendidik Generasi Melalui Pemilihan Pasangan: Kriteria Suami YANG Ideal dalam Perspektif Islam. Modeling: Jurnal Program Studi PGMI, 11(4), 33–38. https://doi.org/https://doi.org/10.69896/modeling.v11i3.2590
Yekyastuti, R., Muzzazinah, Erlangga, S. Y., & Usgianti, R. (2024). Kajian Etnosains dalam Aktivitas Manongkah Kerang di Kabupaten Indragiri Hilir Riau sebagai Sumber Belajar Ilmu Pengetahuan Alam. SHEs: Conference Series, 7(3), 1502–1514. https://doi.org/https://doi.org/10.20961/shes.v7i3.92114
Yolanda, P., Sari, W. I. P. E., & Kurniyati, K. (2022). Pengaruh Ekstrak Daun Katuk terhadap Kecukupan Produksi ASI pada Ibu Postpartum. Journal of Midwifery Science and Women’s Health, 2(2), 80–85. https://doi.org/10.36082/jmswh.v2i2.569
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Mutia Pramadani, Fitri Arsih, Zulyusri

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.















